Egészségpláza

Lelkünk egészsége

2zxD0-HqEc-1

„Az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja.”

Mercier: Verpestete Luft

A lélek egy belső világ ahol feldolgozzuk a külvilág információit. Egy világ ahol érzéseink rezgése meghatározza életünket.

A lelki egészségről, az ókori tudósok a lélek harmóniájával pedig a kínaiak indiaiak (Budha) már az ókorban is foglalkoztak. Platón (Szokratész tanítványa) a lelket 3 részre osztja:

1, Eszes lélek a legnemesebb rész, mely halhatatlan, az agy része, a megismerő tevékenység szerve, védi a szervezetet a káros behatások ellen.

2, Haraglélek: védi a szervezetet az érzékiség ellen  és a külvilág káros ártalmaival szemben. Haragot a kebelben érzünk.  A harag rossz tanácsadó. Amikor haragból hozunk döntéseket később megbánjuk. Ne haragból ítélkezzünk, hanem ismerjük fel, hogy az élet mit akar közölni velünk. A harag az agresszió közvetlen oka. Amikor valamit nagyon elakarunk érni és nem sikerül, haragra gerjedünk, ami következménye a düh kitörés. Ekkor nem tudunk tudatosan gondolkozni és amit teszünk ebben az állapotban vagyis a harag és düh agresszióvá csap át.

A harag akkor jelenik meg, ha a nyílt agresszióra nincs lehetőség. A csalódás, hitegetés, bolondítás élménye frusztráció, amelyet célirányos cselekedet meghiúsulásakor érzünk (pl. egy várt jutalom elmaradása) A súlyosabb ismétlődő frusztráció depresszióhoz is vezethet.

3, Vágylélek. Az érzéki élet szerve ösztönök és vágyak hordozója.

Az ideális személyiség e három rész között s a külvilággal harmóniát tud teremteni.

Ép testben ép lélek. Ezt már az ókori rómaiak is hangoztatták és megpróbáltak így élni. Legtöbb betegség forrása lelki tünetekre vezethető vissza. 

Test és lélek szoros összefüggésben áll egymással. Külső inger hatására kialakul a reflex, mely bár szervi betegség, de kialakulásában nagy szerepet játszik a lelkiállapot.

 

 

 

Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!