Egészségpláza

Tippek az erős csontokért

Amikor még csupán egy furcsa szó a csontritkulás

Csonttömegünk életkorunk előrehaladtával folyamatosan változik, fiatal korban a csontképzési folyamatok vannak előnyben a csontbontásival szemben. 25-30 éves korunkig csontjaink tömege nő, majd ezt követően szép fokozatosan elkezd fogyni. Évente ez normál esetben 3-5%. Azonban ha a csontok építéséért, illetve bontásáért felelős sejtek egyensúlya megborul, nos, akkor következik be a csontritkulás.

Többféle csontritkulás létezik

Ismerünk elsődleges csontritkulást, ide általában az esetek 80%-a tartozik, amin belül létezik posztmenopauzális és öregedéssel járó csontritkulás. Előbbit mindig valamilyen okból kifolyólag történő ösztrogénhiány okozza, az utóbbi pedig mindkét nemre jellemző. Ha a csontritkulás egyéb más betegséggel jár, akkor beszélünk másodlagos oszteoporózisról.

Tényezők, melyek közrejátszanak kialakulásában

Egyik a már fent is írt hormonális probléma, az ösztrogénhiány. Ennek egyik oka lehet a változókor beállta, de egyéb más okokra is visszavezethető. Csontritkulásra hajlamosít még a kései, 16. életév után bekövetkező első menstruáció, a 40. év előtti menopauza, a több éves szoptatás, a rendszertelen menstruáció, vagy ha valamilyen ösztrogénhiány miatt nem sikerült a teherbeesés.

A fiatalság nem egyenlő a védelemmel

Fiatalkorban is előfordulhat csontritkulás, melynek okai között szerepel az anorexia nervosa, a magas prolaktin szint, az erős fizikai megterhelés, a mesterséges vagy korai változókor, a petefészek eltávolítása vagy a Turner-szindróma.

Az a fránya genetika

Maximum elérhető csonttömegünk mennyiségét nagy részben (80%-ban) örökletes tulajdonságaink határozzák meg. Egy vékony, törékeny testalkatú, vagy világos bőrű hölgyek ebből következően nagyobb veszélyben vannak. A tejcukor- és tejfehérje-érzékeny embereknek is érdemes odafigyelni, hiszek ők az egyik legnagyobb kalciumforrásról, a tejről és tejtermékekről kénytelenek lemondani.

Házi tippek a csontritkulás ellen

Fogyassz naponta legalább fél liter tejet, 10 dkg sajtot, és kalciumban gazdag ásványvizet, hetente 2 vagy 3 alkalommal brokkolit.

Kerüljön a tányérodra hetente valamilyen tengeri hal, tojás. Ám a túlzásba vitt húsfogyasztás a csontok kalciumtartalmának csökkenéséhez vezethet.

Egy szomorú hír a Gombóc Artúroknak: csökkentsd a csoki fogyasztásodat minimális szintre.

Fűszerezd ételeidet majoránnával, kakukkfűvel és rozmaringgal.

Szag ide, szag oda, a hagymát se hanyagold!

Ha nem is örökre, de a gyakori fogyasztásuknak ints búcsút, az olyan magas zsír és foszfáttartalmú élelmiszereknek, mint a kolbász, krémsajtok, szénsavas üdítők (cola) vagy a limonádé. Ezek gátolhatják a kalcium felszívódását.

A rebarbara- vagy vörös áfonya levéből nyert ital oxálsav tartalma miatt veszélyes. Ez az anyag elvonja a csontokból a kalciumot.

A mozgást se hagyd ki az életedből, pláne, ha amúgy a munkában, iskolában szinte egész nap ülsz. Ha mindezt szabadtéren végezheted, akkor gondoskodhatsz a napi „napfénybeviteledről” is. Az éltető sugarak a D-vitamin termeléséhez fontosak, ami a kálium felszívódásában, hasznosulásában segít.

Ha szeretnéd megelőzni a csontritkulás, ez egy újabb remek ok lesz, hogy letedd a cigarettát.

A kávérajongókat is el kell keserítenünk: 3 csésze legyen a maximum naponta. Ugyanez igaz a fekete teára is.

És ami a lényeg: a csontritkulás elleni védekezést nem lehet elég korán kezdeni. Minél előbb, akár 25-30 évesen kezdünk tudatosan tenni ellene, annál nagyobb az esélye – ha elkerülni nem is tudjuk – hogy minél később alakuljon ki.

 

http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/tippek-az-eros-csontokert-es-a-csontritkulas-ellen?referer=4efce2c9ad
Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!