Egészségpláza

Lúgosítás citrommal

 

citromSav-bázis egyensúly felborulása, elsavasodás, lúgosítás – divatos szavak, kifejezések mostanság, ám mögöttük igenis fontos és lényeges dolgok állnak. Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk valami egyszerű, általában mesterséges „bogyókhoz” nyúlni, hogy visszatereljük egészségünket a normális kerékvágásba. Pedig egy természetes és mindig elérhető csodaszer is rendelkezésünkre áll: a citrom.

Mi is az az elsavasodás?

Kiegyensúlyozott életünk egyik alapja, hogy testünkben egyensúlyban legyenek a savas és lúgos anyagok. Ez annyit jelent, hogy a bázikus (lúgos) anyagok kissé túlsúlyban vannak szervezetünkben. Ha az elsavasodás veszélye nem fenyeget minket, akkor vérünk normális pH-ja 7,35 és 7,45 között van.

Érzékeny sav-lúg egyensúly

Ez az egyensúly a mindennapokban velünk „szembejövő” savas és lúgos anyagok miatt könnyen felborulhat. Természetes módon különböző anyagcsere folyamatok következtében képződnek szervezetünkben savak, amelyeket normál esetben a bennünk található lúgos anyagok semlegesítenek. Ha a savak „elszaporodnak”, a bázikus anyagok teljes mértékben felhasználódnak ezek semlegesítésére és oda az egyensúly.

Ha megtörtént a baj

Ha rendszertelen és egészségtelen táplálkozásunk, stresszes, mozgásszegény életmódunk következtében az elsavasodás folyamata elindult és nem is teszünk ellene, annak nem túl kellemes következményei lehetnek. A savak felhalmozódhatnak izmainkban, szöveteinkben, ízületeinkben, aminek számos negatív következménye lehet: szerveink nem működnek 100 százalékosan, keringésünk lelassul, ellenálló-képességünk csökken.

Hogy mennyire vagyunk „savanyúak” egy vérvétel után kiderülhet. De azért olyan jelekre is érdemes odafigyelni, mint a fáradtság, levertség, csökkenő teljesítőképesség, kimerültség, fejfájás, pattanások, kórokozókkal szembeni csökkenő ellenállás.

Lúgosítás citrommal? Igen!

Első hallásra mindenki számára furcsa lehet, hogy a citrom valójában lúgos, pontosabban lúgosító hatással bír. A valódi, frissen facsart citromlé pH értéke 3-as vagy 4-es, vagyis kémhatása erősen savas. Ám a gyomorba jutva, a szervezetbe kerülve remek a lúgosító hatása.

Így fogyaszd!

Fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint, amennyiben a gyomrunk is bírja, reggel éhgyomorra a legjobb meginni egy frissen facsart citrom levét, tiszta vízzel (lehet langyos vagy meleg) felhígítva. Arra azonban vigyázzunk, hogy csak akkor fogyasszuk így, ha valóban bírja a pocakunk az ehhez hasonló, reggeli „megpróbáltatásokat”. De jöhet a citrom reggel, délben, este is. Sőt, lefekvés előtt sem árt egy kis citromos víz.

Ami mindenképpen fontos, igaz, nem tartozik a veszély kategóriába, hogy valódi, nyers citromot válasszunk, az üveges citromlevek nem megfelelőek lúgosító szerként.

Habár lefekvés előtt fél órával jót tehet a citrom fogyasztása, addig étkezés előtt fél órával már, illetve után 10 perccel még nem javasolt e gyümölcs levének, valamint hígított formáinak fogyasztása.

Mivel a citrom maró hatású, így a fogzománcot károsíthatja. Remek védekezés ez ellen, ha szívószállal hörpöljük fel citrusos „koktélunkat”.

Habár a limonádé rendkívül jó frissítő, és amolyan egyszerű, de nagyszerű ital, ha citrom segítségével szeretnél lúgosítani, vagy fogyni, nem javasolnánk a citrom+cukor kombinációt. Ennek oka a cukor savasító hatásában keresendő.

Lúgosítás+fogyókúra? Inkább nem!

Ez bizony elég veszélyes „kombó”. Hiszen lúgosításkor inkább, vagyis még inkább az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre kell törekednünk. Az állati eredetű ételek épp olyan fontosak ekkor (is) táplálkozásunkban, mint a zöldségek, gyümölcsök. És vigyázat: ha létezik elsavasodás, ellúgosodás is lehetséges. Ez izomfájdalmakkal, emésztési gondokkal, görcsökkel járhat.

Ha lúgosítás…

…akkor az egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a rendszeres mozgásról és a naponta 2-3 liternyi folyadék elfogyasztásáról se feledkezz meg.

http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/lugositas-citrommal-tudj-meg-rola-mindent?referer=4efce2c9ad
Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!